Een zoek-en-reddingsdrone wordt gebruikt door hulpdiensten, zoals politieagenten, brandweerlieden of reddingsteams, ideaal voor het zoeken in uitgestrekte gebieden voor vermiste personen en slachtoffers van misdrijven die nood hebben aan redding en in elke omgeving.

Onbemande luchtvaartuigen kunnen real-time visuele informatie en gegevens verstrekken in de nasleep van een aardbeving, overstroming, bosbrand,… Ze kunnen ook een oog in de lucht worden om bijvoorbeeld een verloren gelopen persoon te lokaliseren of aan de kust een drenkeling snel van hulpmiddelen voorzien.

Wanneer een ramp of incident levens en bestaansmiddelen bedreigt, hebben hulpverleners informatie en realtime beelden nodig om betere beslissingen te nemen en tijd te besparen. Drones kunnen op korte termijn situationeel bewustzijn bieden over een groot gebied, waardoor de tijd en het aantal zoekers dat nodig is om een ​​gewonde of verloren persoon te vinden en te redden, wordt verminderd, wat de kosten en risico’s van zoek- en reddingsmissies aanzienlijk vermindert. De mogelijkheden om de openbare veiligheid te helpen waarborgen zijn eindeloos.