Opleidingscentra

Drone cage

De eerste van de twee trainingsdagen praktijk vindt plaats in de BAFA drone cage (indoor oefenkooi) op de luchthaven van Antwerpen (luchthavenlei 1 2100 Antwerpen).

Een trainingsdag in de drone cage begint om 09:00 en eindigt omstreeks 18:00 (middagpauze van 12:00 tot 13:00). De drone cage bestrijkt een oppervlakte van niet minder dan 625 vierkante meter (25m op 25m) en met een vrije hoogte van 6m goed voor een volume van 3750 kubieke meter oefenruimte. De drone cage – ondergebracht in de vliegtuighangars van BAFA – bestaat uit een nylon nettengordijn rondom en schokabsorberende matten op de vloer, zodat bij een eventuele stuurfout schade aan de toestellen wordt vermeden of alleszins beperkt.

De hangar kan hermetisch worden afgesloten, zodat er geen externe invloeden kunnen spelen zoals wind of vochtigheid. Zo kunnen de studenten in ideale omstandigheden hun basisskills ontwikkelen, ongeacht het seizoen. In de drone cage wordt in eerste instantie geoefend met de Blade nano QX. Door de windstille omgeving kan er heel nauwkeurig met dit toestel gevlogen worden en dit in een riante ruimte. Wanneer de student de basishandelingen met de Blade nano QX onder de knie heeft, wordt er overgeschakeld op de DJI phantom 3.

Na het overlopen van de checklists wordt er intensief met dit toestel getraind. Het metalen dak van de drone cage beperkt het GPS bereik. Alle oefeningen worden daarom ook uitgevoerd in de ATTI-mode waarbij enkel ondersteuning wordt geboden door de barometer. Op het einde van de trainingsdag worden een aantal korte missies gevlogen om ook het gebruik van de camera-on-monitor onder de knie te krijgen. We beperken het aantal studenten in de drone cage om zo een persoonlijke begeleiding te garanderen en voldoende ruimte om te oefenen. Elke student krijgt een individueel toestel toegewezen (afwisselend nano QX en DJI phantom) om zo een maximaal rendement te halen op beide toestellen.

Oefenveld Ternat

In het lichtglooiende Brabantse landschap nabij Ternat wordt het laatste deel van de praktische opleiding georganiseerd. BAFA gebruikt hiervoor een rustig gelegen en aangelegd oefenveld met de toestemming van modelbouwclub “Modelwings Ternat” die er zijn thuisbasis heeft.

Zowel multi-rotors als fixed wings kunnen hier worden gevlogen. Het oefenveld beslaat ruim 5500 m2 (90m x 65m) met een start- en landingsbaan van 20m op 90m. De afgelegen locatie geeft de studenten de mogelijkheid om in een periferie van 400m rond het veld te oefenen en zo de flight envelope van de toestellen onder de knie te krijgen.

BAFA zet voor deze outdoor opleidingsdag de DJ phantom’s professional/advanced en de DJI S1000+ (octacopter) in. Na het doorlopen van de basisoefeningen en missies volgens de training record krijgen de leerlingen de kans om vrij te oefenen. Indien gewenst kan dit ook met eigen toestel. Gezien het afgelegen karakter van deze oefenplek, voorziet BAFA in de basisbehoeften voor deze outdoor trainingsdag.

Een grote verwarmde tent wordt opgezet met elektriciteitsvoorziening, tafels en stoelen, luchtvaartkaarten, laders en batterijen, internet, koffie en kleine versnaperingen. De cursisten voorzien zelf in een lunchpakket en aangepaste kledij.

Oefenveld Hoevenen

Naast het modelbouwterrein van Ternat wordt ook het vliegveld van Hoevenen regelmatig gebruikt om opleiding te geven.
De unieke combinatie van bemande en onbemande luchtvaart op deze locatie zorgt voor een dynamische omgeving om het operationele aspect van het dronevliegen te accentueren.